Tuesday, 27 November 2012

GARAM BULUH


GARAM BULUH HAI O

Lazimnya kegunaan garam di dalam masakan dan kegunaan seharian dipandang remeh..ala garam je kot..tapi  jangan terkejut kalau GARAM BIASA sebenarnya mampu menjadi faktor kepada 'silence killer' ke atas manusia kerana kandungan di dalam garam biasa banyak mempengaruhi kesihatan2 kita.

Rasa kalau kita baru kenal apa itu GARAM BULUH, rasanya kita dah ketinggalan sangat sebab GARAM BULUH sebenarnya dah lama bertapak di pasaran dan ramai yang sudah mengakui kehebatannya.

Masyarakat Cina yang amat paling menitik beratkan kesihatan mereka melalui penggunaan garam.Oleh itu sangat biasa kalau kita lihat kalangan kaum Cina suka membeli GARAM BULUH dan mengamalkan seharian.

Kita pun harus bermula menggunakan garam buluh sebagai bahan perasa di dalam makanan kita seharian kerana bahan asas inilah yang membawa kepada kesihatan optimum kita.


Kempen oleh Kerajaan Malaysia untuk sama-sama mengurangkan penggunaan garam adalah bersesuaian.

Perbandingan ketara GARAM BULUH dan GARAM BIASAApakah kehebatan GARAM BULUH ?

Tekstur
Kalau dilihat dari pandangan kasar segi tekstur garam buluh lebih halus berbanding garam biasa.

Proses pembuatan
Garam biasa disediakan melalui proses kimia dan ini berbeza dengan proses yang dilakukan kepada pembuatan garam buluh Hai O.

Garam buluh Hai O yang diperolehi di Pantai Barat Korea Selatan ini di masukkan ke dalam buluh yang berusia 3 tahun dan melalui proses pembakaran 1000 darjah celcius selama 9 kali berturut dibakar bersama batang pokok PINE untuk memastikan segala bakteria dan kualiti mutu garam lebih tinggi.


Sifat Asid dan Alkali
Garam buluh bersifat alkali berbanding garam biasa yang bersifat asid.

Oleh itu pemakanan garam buluh boleh membantu badan kita mendapatkan PH badan yang ideal dan membantu melawan toksin di dalam badan.Comparison garam buluh dan biasa melalui kandungan alkali dan asid


Demo Garam Buluh No.1

Demo ini bertujuan menunjukkan kesan GARAM BULUH yang bersifat alkali ke atas larutan iodin yang bersifat asid.

Hubungi Afe untuk tempahan GARAM BULUH ataupun pada sesiapa yang ingin mencuba pun boleh.Afe akan kasi sampel free.Call me ye.


0 comments:

Post a Comment