Monday, 14 January 2013

Mompreneur Tips

Hari ni nak share sikit camner rasanya be a Mompreneur 





Ramai tanya boleh ke buat business ngan anak you 3 org kecik2 ni..tambahan u ngandung lagi.. I rasa semua mom boleh..semangat kita sama je..sebab nye mom yang lain tak mencuba..kita sebagai ibu mmg ada semangat perjuangan yg kuat..tambahan pada anak2..so jadi risau..afe share sikit tips utk sesiapa saja hyg nk mencuba..tapi kalau kekurangan tips afe harap maaf ye..it just my opinion.



Passion for Full time + Part time 

Sebagai mompreneur, you have two full-time jobs. You’re not just running your own business, but you’re running a household too.Dalam kes afe, a household with 3 littles and lil baby inside my tummy..heheh..yes mmg not always easy.Kekadang nak jeritt.Tapi kita kenalah pandai control emosi..nanti anak3 tgk..apa kena mom ku ni..so don’t buckle under pressure. I make it work because I have to provide for my family and well, because I love it. The number one thing you have to have is PASSION when it comes to successfully starting your own business. Tak jadi kalau tak der passion..make it possible...kalau tak cayer,afe always here to help you find your way to make it happen...heheh 


Suka apa yang kita buat

Dah pandai cari kerja parti time ni you all mesti rasa enjoy,saying kasih dan rindu selalu..heheh.. If you don’t have passion for the business you are building, it won’t be successful. You give what you get, you get what you give and I truly believe that — 100%. Tido kurangkan sikit masa..ambik masa sikit nk update blog,,,share tips,share info bout product..semuanya dihujung jari je..macam afe buat...tak perlu nak drive keta keluar g umah ke umah..we can do it online..guna peluang yg ada.. Motivation is the key to success and you must have the passion to get yourself there. Find something that you love and run with it. 

Displin dan time management yang tepat


Mom2 skrg ni sgt busy..tambah2 kat bandar besar ni ..asyik jamm je..g kerja subuh balik kat maghrib dah...bila la masa nak update blog kan..nak masak lagi..nak update product lagi..nak chatting ngan anak2 lagi kan..takper usah risau..semua tu ada masa..kita uruskan secara displin..pertama creating jadual..nak buat kerja partime ni sekejap je..tambah3 kita dah leh update guna henpon canggih dah...masa drive tu piker dah nak buat apa bila sampai umah...after dah siapkan household..relax jap..solat jap..pastu spend masa sebelum tido...dalam half hour pun ok dah..and jgn buat benda2 yang pelik3 ye..hehe..teruskan ke matlamat sebenar...hehe..mcm afe kadang3 terbabas lak tertengnok citer tamil..layan sebab best...tup2 dah kul 3..heheh.. 



Ok itu je la my tips...takder hebat pun..tapi boleh la nak share.. Quitting is a word I don’t allow in my vocabulary. 
Remember, anything is possible! Don’t let anyone dull your sparkle and always, always, follow your heart be strong mom!

0 comments:

Post a Comment